Fonduri Structurale Europene

Investitii REGIO pentru dezvoltarea Regiunii Centru

Posted on: martie 7, 2012

ADR CENTRU sustine 318 proiecte pentru imbunatatirea calitatii vietii prin investitii de 370 milioane euro

Orase, strazi, spitale, scoli, centre sociale, echipamente pentru interventii in siuatii de urgenta, centre de afaceri, situri industriale, cabinete medicale si alte activitati ale firmelor mici, cetati istorice, biserici, hoteluri, puncte Salvamont si parcuri reprezinta destinatia celor peste 370 milioane euro contractati in Regiunea Centru prin ADR Centru. Fondurile sunt alocate din bugetul Programul Operational Regional, iar proiectele sunt localizate in toate cele sase judete ale regiunii, respectiv in Alba, Brasov, Covasna Harghita, Mures si Sibiu. In acest an se preconizeaza contractarea altor 60 milioane euro, fiind atins astfel indicatorul de contractare 100% a bugetului fondurilor nerambursabile alocate Regiunii Centru prin Regio.

Din cele 1081 de proiecte, depuse la sediul ADR Centru, cu o valoare totala de aproape 1,6 miliarde euro, pe parcursul celor patru ani si jumatate de activitate a programului, autoritatile publice locale, ONG-urile si firmele private, vor contracta, pana la finele acestui an, 430 milioane euro fonduri nerambursabile. Spre exemplu, pana la 28 februarie 2012 au fost contractate un numar de 318 proiecte, prin care au fost alocati peste 370,61 milioane euro. Alte 34 proiecte, aflate in etapa precontractuala, vor semna in perioada imediat urmatoare contractele de finantare nerambursabila ce solicita peste 59,20 milioane euro.

Proiectele contractate vor sprijini municipiile Brasov, Tirgu Mures si Sibiu pentru a se dezvolta in calitate de poli de crestere si dezvoltare urbana, iar municipiile Alba Iulia, Sfantu Gheorghe, Toplita si Miercurea Ciuc vor deveni centre urbane competitive, dezvoltate economico-social. Pentru atingerea acestor obiective autoritatile publice locale au la dispozitie 148,61 milioane euro pentru investitii in infrastructura rutiera, obiective turistice si centre sociale moderne. Peste 250 km de drumuri judetene, strazi urbane si sosele de centura se reabiliteaza cu un buget de 114,15 milioane euro fonduri nerambursabile, pana in 2015. Spitalul Judetean Covasna si alte 6 ambulatorii din regiune, ce au la dispozitie un buget de 21,22 milioane euro fonduri nerambursabile, se vor moderniza si dota cu ehipamente performante de ultima generatie, care sa sprijine cadrele medicale in diagnosticare si tratament. Un numar de 26 de scoli, precum si 16 centre sociale pentru varstnici si copii vor fi dotate, extinse si reabilitate, prin investitii de peste 28 milioane euro fonduri nerambursabile. Pentru a asigura cetatenii ca, in caz de necesitate, exista echipamente si profesionisti pregatiti sa intervina, a fost pus la dispozitia celor sase consilii judetene un buget de 10,63 milioane euro, pentru crearea unui centru de comanda modern, precum si pentru dotarea cu autospeciale a 40 de unitati de interventie in situatii de urgenta, din 21 de orase.

Pe langa proiectele de investitii publice, mediul privat din Regiunea Centru a contractat un buget de 41,6 milioane euro pentru crearea a cinci centre de afaceri si sustinerea a 197 microintreprinderi in dezvoltarea afacerilor si crearea a peste 1000 de noi locuri de munca. Regiunea Centru este printre printre putinele regiuni din Romania unde autoritatile sunt dispuse sa investeasca si sa reabiliteze foste situri industriale ramase abandonate. Cu un buget de 7,79 milioane euro fonduri nerambursabile in acest an se vor finanta patru proiecte ce urmaresc curatarea si reabilitarea a patru situri industriale din orasele Tirgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc si Sfantu Gheorghe. Domeniul turismului aloca un buget de aproape 24 milioane euro fonduri nerambursabile pentru administratia publica in reabilitarea a 3 cetati obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea si Tirgu Mures, precum si pentru sectorul neguvernamental, la restaurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse in circuitul turistic. Tot prin acest domeniu se va restaura si unul dintre simbolurile orasului Sibiu, Biserica Evanghelica, una dintre cele mai frumoase cladiri gotice din Transilvania. Cu un buget de aproape 22 milioane euro fonduri nerambursabile gestionat de ADR Centru, se vor moderniza 7 unitati de cazare, se vor dezvolta 2 structuri de agrement, 3 puncte Salvamont vor fi construite iar altul va fi reabilitat, toate patru fiind complet echipate, dar se va construi si o partie de schi si se vor crea 181 locuri de munca.

Un numar de 101 de proiecte Regio sunt deja finalizate, prin care s-au absorbit aproape 38 milioane euro. Cheltuielile totale rambursate de ADR Centru beneficiarilor de finantare, pana la finele lunii februarie 2012, sunt in valoare de peste 115 milioane euro. Pentru intreg anul 2012, la categoria de indicatori aferenta cheltuielilor, ADR Centru urmareste efectuarea unor plati pana la concurenta sumei de circa 190 milioane euro.

Mai multe informatii referitoare la localizarea geografica a proiectelor la nivelul Regiunii Centru, precum si alte detalii punctuale despre proiectele contractate, puteti obtine accesand pagina ADR Centru dedicata Programului Regio http://www.regio.adrcentru.ro.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: