Fonduri Structurale Europene

Coeziunea – punctul „nevralgic” în utilizarea fondurilor UE

Posted on: Februarie 27, 2012

Membru al Curţii de Conturi: Coeziunea – punctul „nevralgic” în utilizarea fondurilor UE

Politica de coeziunea este punctul „nevralgic” în utilizarea fondurilor UE, a declarat luni Ovidiu Ispir, membru al Curţii Europene de Conturi.

„Percepţia mea este că politica de coeziune continuă să rămână punctual nevralgic al politicii UE în domeniul utilizării fondurilor. Este extrem de complexă, regulile, procedurile nu sunt simple, nu se compară cu alte domenii bugetare şi cu alte fonduri”, a spus Ispir, care a adăugat că „majoritatea erorilor sunt determinate de problematica achiziţiilor publice şi, dacă nu se găsesc soluţii în această zonă, ne vom confrunta în continuare cu aceleaşi probleme”.

Achiziţiile publice reprezintă o problemă şi pentru România, alături de conflictele de interese.

Printre problemele cu care se confruntă ţara noastră „în continuare rămâne modul în care domeniul achiziţiilor publice funcţionează. Şi măsura în care se implementează recomandările legate de verificarea conflictului de interese la nivelul beneficiarilor în acest domeniu. Este o zonă foarte importantă asupra căreia lucrăm foarte mult şi sperăm că, prin paşii pe care îi facem, prin măsurile pe care le introducem, să schimbăm radical situaţia în acest domeniu, care ne-a condus anul trecut, în semestrul al II-lea, la acea perioadă de peste cinci luni în care nu am transmis niciun fel de cereri de rambursare către Comisia Europeană”, a declarat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

În luna iunie 2011, Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regionl (POR) – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, după ce a constatat, în urma unui raport de audit, deficienţe grave în sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări. Comisia a indicat că este vorba despre utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, de folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi de lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.

La 15 decembrie, Comisia Europeană a decis să deblocheze treptat fondurile suspendate pe Axa 2 a POR.
sursa: The Epoch Times

Anunțuri
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: