Fonduri Structurale Europene

Reforma politicii agricole UE, in 2012

Posted on: ianuarie 11, 2012

Reforma politicii agricole comune va ocupa un loc central în dezbaterile de la Parlamentul European în 2012. Eurodeputații vor vota propuneri privind sprijinirea financiară a fermierilor care furnizează produse lactate, etichetarea alimentelor în funcție de calitate, ajutor pentru hrană și vaccinarea animalelor împotriva febrei catarale (boala limbii albastre).

Politica agricolă comună primește 37% din bugetul propus pentru 2014-2020. Pentru ca aceasta să fie mai simplă, mai eficientă și mai corectă, deputaţii europeni vor încerca să amelioreze propunerea Comisiei Europene, care a atras critici atât pe plan politic, cât și din partea industriei.

Printre temele abordate se numără distribuirea mai cinstită a fondurilor între statele vechi și cele noi, criterii ce țin cont de mediu pentru 30% din plăți, lăsarea deoparte a 7% din terenurile arabile și limitarea subvențiilor pentru marile ferme la 300.000 de euro.

Crucială pentru politica agricolă comună de după 2013 este discuția privind noul cadru financiar UE, care va fixa limite pentru cheltuielile UE, inclusiv în domeniul agriculturii.

Etichetarea alimentelor în funcție de calitate

În februarie, deputaţii europeni vor vota în plen revizuirea schemei de etichetarea alimentelor în funcție de calitate – schemă ce există deja de două decenii. Aceasta va ajuta producătorii europeni în competiție cu cei din afara UE, promovând, în același timp, calitatea și diversitatea.

Noile reguli vor facilita înregistrarea produselor agricole conform denumirii de origine și autenticitate.

Sprijin pentru fermieri, ajutor pentru hrană

În decembrie 2011, deputaţii europeni și Consiliul au căzut de acord asupra noilor reguli ce oferă fermierilor mai multă putere în stabilirea prețului laptelui pe care îl produc, lucru ce îi va ajuta să se pregătească pentru eliminarea cotelor pentru lapte, în 2015.

Deputaţii europeni au salutat în decembrie decizia de continuare a ajutorului pentru hrană pentru oamenii săraci până în 2013. Se estimează că Parlamentul European va aproba această decizie în plen, în februarie.

Tot în februarie, Parlamentul European va vota, după un acord cu Consiliul, vaccinarea animalelor împotriva febrei catarale (boala limbii albastre), care afectează rumegătoarele.
sursa: http://www.europarl.europa.eu
tags: fonduri structurale, UE, fonduri europene, politica agricola 2012, investitii europene

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: