Fonduri Structurale Europene

UE si Capitalul de risc pentru IMM-uri

Posted on: Decembrie 7, 2011

Capitalul de risc, care asigură finanțarea timpurie a întreprinderilor nou-înființate (start-ups), constituie o sursă importantă de investiții pe termen lung pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) nou-înființate și inovatoare. Cu toate acestea, dimensiunile reduse ale fondurilor și faptul că acestea pot asigura doar niveluri reduse de capital le-au împiedicat să joace un rol mai important în finanțarea noilor întreprinderi. În consecință, IMM-urile continuă să depindă de împrumuturi bancare pe termen scurt. Însă, în contextul crizei actuale, marcat de o scădere a împrumuturilor acordate economiei reale, poate fi foarte dificil pentru astfel de societăți să aibă acces la acest tip de împrumut.

Probele examinate de Comisie demonstrează că o societate cu investitori în capital de risc pe termen lung are mai mult succes decât o societate care trebuie să se bazeze pe fonduri pe termen scurt acordate de bănci. Acest fapt este în general atribuit analizei riguroase efectuate de fondurile de capital de risc înainte de a investi într-o societate. Însă fondul european mediu de capital de risc este redus, dimensiunea sa fiind cu mult inferioară dimensiunii optime necesare pentru ca o strategie investițională diversificată să poată aduce o contribuție de capital semnificativă pentru fiecare societate în parte și, prin urmare, să producă efecte reale. În timp ce, în Uniunea Europeană, fondul mediu de capital de risc conține aproximativ 60 de milioane EUR, în SUA, valoarea aceluiași tip de fond se ridică, în medie, la 130 de milioane EUR1. Studiile economice arată că fondurile de capital de risc pot juca un rol cu adevărat determinant pentru sectoarele industriale în care investesc, odată ce dimensiunea lor atinge aproximativ 280 de milioane EUR2. În plus, fondurile de capital de risc din SUA au investit, în medie, aproximativ 4 milioane EUR în fiecare societate, în timp ce fondurile europene au reușit să reunească, în medie, investiții în valoare de numai 2 milioane EUR per societate. În SUA, investițiile de capital inițiale s-au ridicat, în medie, la 2,2 milioane EUR per societate, în timp ce în UE, valoarea contribuțiilor inițiale de capital a fost, în medie, de 400 000 EUR per societate.3

Creșterea fondurilor de capital de risc înseamnă mai mult capital pentru societățile individuale și va conferi fondurilor capacitatea de a se specializa în anumite sectoare, cum ar fi tehnologia informației, biotehnologia sau sănătatea. La rândul său, acest lucru va ajuta IMM-urile să se situeze pe o poziție mai competitivă în cadrul pieței mondiale. (http://europa.eu/)
tags: fonduri europene, fonduri nerambursabile, uniunea europeana

Anunțuri
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: