Fonduri Structurale Europene

Comisia Europeană dorește o piață a auditului deschisă

Posted on: Decembrie 1, 2011

Restabilirea încrederii în situațiile financiare: Comisia Europeană dorește o piață a auditului deschisă, dinamică și de o calitate mai ridicată

Bruxelles, 30 noiembrie 2011 – Criza financiară din 2008 a scos în evidență lacune importante ale sistemului de audit european. Auditurile efectuate la câteva instituții financiare mari înainte de criză și după declanșarea acesteia s-au încheiat cu rapoarte de audit pozitive („opinie fără rezerve”), în ciuda gravelor probleme intrinseci care afectau sănătatea financiară a instituțiilor în cauză. Rapoartele de inspecție recente ale autorităților naționale de supraveghere conțin de asemenea critici la adresa calității auditurilor.

Conform propunerilor pe care Comisia Europeană le-a adoptat astăzi, această situație urmează să se schimbe prin clarificarea rolului auditorilor și introducerea unor norme mai stricte pentru sectorul de audit, vizând în special consolidarea independenței auditorilor, precum și creșterea diversității pieței de audit, caracterizată în prezent de un grad ridicat de concentrare. Comisia propune totodată crearea unei piețe unice a serviciilor de audit legal, ceea ce ar permite auditorilor ca, odată ce au fost autorizați într-un stat membru, să-și poată exercita liber și fără impedimente profesia oriunde în Europa. Există de asemenea propuneri pentru o abordare mai consolidată și mai coordonată a supravegherii auditorilor în UE. Toate aceste măsuri ar trebui să amelioreze calitatea auditurilor legale din UE și să restabilească încrederea în situațiile financiare auditate, în special cele ale băncilor, ale societăților de asigurare și ale marilor companii cotate la bursă.

Michel Barnier, Comisarul pentru piața internă și servicii, a declarat în legătură cu acest subiect: „Încrederea investitorilor în audit a fost profund afectată de criză și consider că sunt necesare schimbări în acest sector: trebuie să restabilim încrederea în situațiile financiare ale companiilor. Propunerile de astăzi sunt menite să rezolve actualele probleme ale pieței europene de audit, prin eliminarea conflictelor de interes, prin asigurarea independenței și printr-o supraveghere robustă, precum și prin facilitarea unei mai mari diversități a pieței de audit, caracterizată de o concentrare excesivă, în special la nivelul segmentului superior.”

sursa: http://europa.eu/

Anunțuri
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: