Fonduri Structurale Europene

Rezultatele Consiliului European din 4 februarie

Posted on: Februarie 8, 2011

În contextul protestelor din Egipt, domnul Daul a arătat că „Europa, cea mai mare donatoare, nu reușește să vorbească la unison“. „Avem un Înalt Reprezentant, dar statele membre continuă să comunice cu mesaje diferite. Și aici soluția nu este mai puțină, ci mai multă Europă: o Europă care să își transmită mesajul cu o voce unită și puternică“, a adăugat dumnealui.

„Subiectul guvernanței și convergenței trebuie abordat nu la nivel național ci în context comunitar. Soluția problemelor noastre nu este o înfruntare între statele membre, ci soluții comune“, a mai spus domnul Daul.

Liderul socialist Martin Schulz (Germania) s-e declarat nemulțumit de faptul că statele membre au tendința de a comunica individual despre Egipt în loc să aibă o abordare comună europeană în cadrul Serviciul european de acțiune externă. „Egiptul este vecinul UE, nu al SUA. Mă așteptam ca doamna Aston să fie acolo și să vorbească la nivel local cu actorii implicați în conflict“, a adăugat dumnealui.

Conform domnului Schulz, aprobarea de către Consiliu a Pactului de Competitivitate este o încercare de a exporta reducerile bugetare germane în restul Europei, lucru ce ar duce la criză în multe state membre.

Liderul liberal, belgianul Guy Verhofstadt, și-a exprimat îngrijorarea față de felul în care guvernele francez și german au propus Pactul de Competitivitate. Conform dumnealui, metoda interguvernamentală nu funcționează în UE.

Domnul Verhofstadt s-a declarat îngrijorat de faptul că UE este transformată în cadrul Consiliului European într-o organizație internațională a statelor naționale. „Uniunea, pentru mine, înseamnă o comunitate reală ce acționează în chestiuni comunitare“, a adăugat dumnealui.

Anunțuri
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: