Fonduri Structurale Europene

Domeniul sanatatii are capacitatea de a merge mai curajos spre fonduri europene

Posted on: octombrie 15, 2010

Prof. Vasile Puscas:Domeniul sanatatii are capacitatea de a merge mai curajos spre fonduri europene – interviu

Prof. Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, s-a referit, intr-un interviu , la posibilitatea utilizarii de fonduri europene nerambursabile in domeniul sanatatii, la acreditarea autoritatilor de management, la domeniile prioritare in care Romania poate beneficia de fonduri europene nerambursabile, printre care a amintit si infrastructura, resursele umane, capacitatea administrativa.

Prof. Vasile Puscas a afirmat ca, in Uniunea Europeana, sanatatea este intre primele zece prioritati, iar acest domeniu are capacitate de absorbtie a fondurilor UE (fonduri structurale). Ca urmare, el a militat pentru o realocare de substanta a acestora inspre sanatate.

AGERPRES: Domnule profesor, care este valoarea totala a fondurilor europene de care poate beneficia Romania si cat la suta din aceste fonduri au fost absorbite, respectiv accesate?

Prof. Vasile Puscas: Efectiv au fost absorbite aproape 10% din fonduri, dar aici as preciza urmatoarea chestiune: din aceasta absorbtie, doar peste 800 milioane euro s-au dus spre implementare, restul fiind formula aceasta de avans – sa-i spunem pe inteles, ca sa nu spunem „prefinantari”. Este un avans care se da si dupa aceea incepe implementarea, or pe noi ne intereseaza ceea ce creeaza plusvaloare – acei 800 de milioane euro au fost prin implementare propriu-zisa.

Aceasta arata, de fapt, gradul scazut nu numai al absorbtiei, ci si al utilizarii pentru programe de dezvoltare. Aceasta ne intereseaza, pentru acest lucru sunt dedicati banii europeni.

sursa: http://www.epochtimes-romania.com/articles/2010/10/article_90677.html