Fonduri Structurale Europene

Participarea delegaţiei MMFPS la reuniunea Consiliului EPSCO

Posted on: Iunie 10, 2009

Participarea delegaţiei MMFPS la reuniunea Consiliului EPSCO, 8-9 iunie a.c., Luxembourg

În data de 8 iunie a avut loc la Luxemburg o nouă reuniune a Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politica Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO). Delegaţia României a fost condusă de domnul Petru Alexandru Frătean, secretar de stat, coordonator al departamentului afaceri europene din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

În cadrul Consiliului a avut loc o dezbatere publică în pregătirea Consiliul European de vară (19-20 iunie) cu privire la situaţia economică şi socială actuală şi modalităţile prin care se pot contracara efectele negative ale crizei, precum şi o dezbatere în timpul prânzului de lucru în legătură cu Strategia Lisabona post 2010.

Miniştrii muncii au subliniat, în prima parte a dezbaterii, importanţa măsurilor destinate menţinerii sau creării de noi locuri de muncă, mai ales în contextul creşterii ratei de şomaj în UE. Locurile de muncă pot fi menţinute prin introducerea unor programe de lucru cu timp redus, calificarea şi recalificarea la locul de muncă şi reducerea costurilor care nu sunt legate de drepturile salariale.

De asemenea, o importanţă deosebită trebuie acordată întreprinderilor mici şi mijlocii, prin reducerea poverilor administrative şi investiţiile în cercetare şi dezvoltare . Totuşi, companiile care nu sunt viabile nu trebuie menţinute artificial.

Domnul secretar de stat Alexandru Petru FRĂTEAN a subliniat că diminuarea efectelor negative ale crizei economico-financiare asupra forţei de muncă este prioritatea majoră a Guvernului României.

În cadrul prânzului de lucru informal, miniştrii au subliniat că Strategia Lisabona post-2010 trebuie să continue cu şi mai multă fermitate progresele care au fost realizate până în prezent.

Viitoarea Strategie Lisabona post 2010 trebuie să se concentreze pe ţinte bine definite, relevante pentru cetăţenii europeni, să contribuie la procesul de creştere economică durabilă, la coeziune socială şi la crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bune, asigurând fonduri publice sigure pe termen lung şi sisteme moderne şi stabile de protecţie socială.

Totodată, aceasta trebuie să ţină cont de punctele de plecare diferite ale SM în monitorizarea şi evaluarea progreselor, evitând în acelaşi timp o diluare a relevanţei obiectivelor comune.
sursa: Direcţia Politici Publice şi Comunicare – Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: