Fonduri Structurale Europene

Reducere sarcinii administrative in agricultura pana in 2012

Posted on: Martie 18, 2009

Simplificarea PAC: Comisia avansează considerabil în direcția atingerii obiectivului de reducere cu 25% a sarcinii administrative în agricultură până în 2012

Mulțumită progreselor considerabile înregistrate deja în domeniul simplificării politicii agricole comune și altor măsuri care mai sunt de întreprins, Comisia are încrederea că își va atinge obiectivul de reducere cu 25% a sarcinii administrative generate de PAC până în 2012.

Această opinie este susținută de avizul adoptat recent de grupul Stoiber pe tema agriculturii. Un nou raport subliniază o serie de măsuri luate în ultimii trei ani și jumătate, care reduc birocrația pentru fermieri, pentru companiile din sectorul alimentar și pentru administrații și care pot reduce costurile anuale cu milioane de euro, ceea ce va face agricultura europeană mai competitivă.

Din 2005, Comisia și-a urmat planul de acțiune pentru simplificarea PAC, a abrogat sute de acte caduce, a introdus reforme care raționalizează PAC și a îmbunătățit practicile legislative și sistemele informatice. O schimbare majoră a constituit-o recentul acord privind bilanțul de sănătate al PAC, care va permite reducerea complexității acestei politici. Alte măsuri aflate pe agenda Comisiei vizează o posibilă raționalizare a normelor privind ecocondiționalitatea, revizuirea legislației cu mai multă regularitate și modificările care ar putea fi aduse politicii UE privind calitatea, inclusiv în sfera standardelor de comercializare și a sistemului indicațiilor geografice.

„Am făcut mari progrese în eforturile noastre de a face PAC mai simplă și mai accesibilă”, a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală. „Simplificarea acestei politici înseamnă mai puțină bătaie de cap pentru administratori, dar, lucru și mai important, înseamnă că fermierii pot petrece mai mult timp pe câmp, făcând ce știu să facă cel mai bine, și mai puțin timp completând hârtii. Modificările pe care le-am introdus vor permite, de asemenea, reducerea cu milioane de euro a costurilor suportate de fermieri. Având în vedere dificultățile economice actuale, acest lucru este binevenit.”

Comisia și-a concentrat atenția asupra simplificării PAC încă de la publicarea primei sale comunicări pe acest subiect, în octombrie 2005. Programul se integrează perfect în strategia globală a Comisiei privind o mai bună legiferare. sursa: Uniunea Europeana http://europa.eu/

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: