Fonduri Structurale Europene

Acordarea de asistenta financiara pe termen mediu Romaniei

Posted on: Martie 11, 2009

Declarație comună a Președinției Consiliului ECOFIN și a Comisiei privind acordarea de asistență financiară pe termen mediu României

Declarație comună a Președinției Consiliului ECOFIN și a Comisiei privind acordarea de asistență financiară pe termen mediu României

Având în vedere efectele negative ale crizei financiare globale asupra situației economice și financiare din România, Președinția Consiliului și Comisia anunță disponibilitatea Uniunii Europene de a sprijini România pentru evitarea riscurilor legate de creșterea presiunilor asupra pieței și pentru corectarea sistematică a dezechilibrelor.

Comisia desfășoară consultări strânse cu autoritățile române și cu FMI pentru elaborarea unui răspuns comun în vederea ameliorării situației macroeconomice a României și a sprijinirii sustenabilității balanței de plăți, sub forma unui pachet proactiv de finanțare multilaterală de siguranță.

Asistența financiară este condiționată de angajamentul ferm al autorităților române de a implementa un program de măsuri de sprijin. Este nevoie în mod clar de mobilizarea tuturor părților interesate și a instrumentelor de politică în scopul continuării asigurării stabilității macroeconomice și financiare, precum și a consolidării și sustenabilității fiscale. Implementarea condițiilor de politică asupra cărora se va cădea de acord în contextul mecanismului de asistență financiară al UE va fi monitorizată de Comisie în colaborare cu Comitetul economic și financiar.

Context
Mecanismul de asistență financiară introdus prin în Regulamentul (CE) nr. 332/2002 al Consiliului implementează mecanismul prevăzut în articolul 119 din tratat prin care UE poate acorda asistență reciprocă statelor membre din afara zonei euro „în caz de dificultăți sau în cazul riscului apariției unor dificultăți grave pentru balanța de plăți a unui stat membru, provenind fie dintr-un dezechilibru global al balanței, fie din natura devizelor de care acesta dispune”.
sursa: http://europa.eu/

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: